időzítés

a vasszervezetemről alkotott képnek a kovid elég jól odavágott, úgyhogy az oltás beadatása nem volt kérdés (meg amúgy se), de azért amikor a főnök bejött a munkaidő vége előtt 2 perccel, hogy 5 percem van eldönteni, hogy kell-e az astra zeneca, kicsit elbizonytalanodtam, végül 2-3-4 cset és telefon meggyőzött.

beadták.

kiütött.

úgyhogy hevertem szépen az ágyban, néha felfedezni véltem a mélyvénás trombózis tipikus tüneteit magamon lábzsibbadás, fejfájás, elhomályosuló látás formájában (csak ennyit jegyeztem meg a listából), közben olvasgattam csöndben, hogy a német GDP-t aktívan építő házastársamat ne zavarjam meg a létemmel, amikor ugyanezen személy megjelent egy bögre teával az ágy mellett és megérdeklődte, hogy vagyok azt a medvehagymát, amit ő nagy gondossággal gyűjtögetett, majd feldarabolt a tartósításhoz, mégis mikor fogom lefényképezni.

hát most. mikor máskor.

medvehagyma-tartósítás

medvehagyma-tartósítás

hozzávalók

  • 35 dkg medvehagyma
  • 2 dkg só
  • kb. 1 dl olaj

know-how

  1. a jól megmosott medvehagymát felmetélTÜK (a házastársammal), besóztam és az olajon megdinszteltem - nem pürésre, de ez látszik a képen.
  2. a készterméket belenyomkodtam az előzetesen kiforrázott befőttesüvegekbe, rájuk csavartam a kupakot, beleállítottam őket annyi hideg vizbe, ami majdnem ellepte az üvegeket és 20 percig forraltam. aztán hagytam a vízben kihűlni őket.
  3. reményeim szerint így nem szabadítom rá a botulizmust a kis családra, ill. nem fog berohadni az egész produktum 1 hét alatt, ha már ennyit molyoltunk vele.
  4. a beüvegezett medvehagyma a továbbiakban tökéletesen alkalmas medvehagymás pogácsa készítésére. vagy pesztónak. vagy levesnek. ezeket csinálja mindenki belőle, nem?

hasznos infók a medvehagymáról az Erdőkóstoló blogon.

wild garlic