43. (torta helyetti fügelekvár)

alább az látható, hogy Brigi kolléganőm 1 kg fügéje megmentette a nyarat a befőzés nélküli elmúlástól.

gyömbéres fügelekvár

gyömbéres fügelekvár

hozzávalók

  • 1 kg füge
  • 20 dkg cukor
  • 2 ek reszelt gyömbér
  • 1 (bio) citrom leve és a reszelt héja
  • 2 ek balzsamecet

know-how

  1. a fügéket megpucoltam (mivel nagyon könnyen lejött a héja, adta magát - de a receptek nagyon nagy része csak megmossa őket és összedarabolja héjastól), levágtam a csúcsukat, és durvára daraboltam őket.
  2. az összedarabolt fügét megszórtam a cukorral, hozzáadtam a reszelt gyömbért, a balzsamecetet, a citromhéjat és a citrom levét is és állni hagytam (10 km futás erejéig - ami ebben az esetben 54 perc volt).
  3. mire hazaértem, a cukor feloldódott és elég sok lében állt a füge - így tettem fel főni: felforraltam, majd közepes fokozaton 35 percig főztem (amíg szemre lekvár kinézetű nem lett). közben elég sűrűn kavarni kellett (folyamatosan köpköd, amit eléggé utálok a lekvárfőzésben).
  4. az elkészült lekvárba én beleengedtem a botmixert (módjával: nem akartam minden darabosságot megszüntetni), de dzsemnek botmixer nélkül is oké az eredmény.
  5. a lekvárt sterilizált üvegekbe töltöttem, rátekertem a kupakot és fejre állítva hagytam kihűlni.

forrás

(a fenti kép helyén egy tortának kellene szerepelnie, ahogy évek óta bevett szokás a házastársam születésnapja okán - de egyrészt még mindig szokom, hogy újra van működő konyhám, másrészt sokkal egyszerűbb volt elrángatni a közelben nyílt szupercukrászdába és kedvesen felajánlani neki, hogy BÁRMIT választhat a pultból, bármit.)