nyárközépi absztinencia

amikor a fogorvos jelezte a bölcsességfog-eltávolítási szándékát - mindjárt mind a 4-et - még csak simán ledermedtem a foghúzás tényétől, aztán az elém rakott árkalkulációtól már vissza is ültem kicsit a székbe, még egy kicsit később, némi utánaolvasás után, már egész komoly halálfélelembe kerültem.

aztán elmúltak (2 hét után) a rémálmaim ezzel kapcsolatban, és tudtam a jó oldalát nézni a dolognak (nemevés, lapos has, ilyesmi) - de amikor 3. napja nem tudtam enni, már pont leszartam a lapos hasat és jelentősen felértékeltem a szám kinyitásának a képességét.

ahova például beönthettem volna egy adagot ebből a levesből.

ha ehettem volna tejterméket.

vagy egy fröccsöt a 30 fokban Kapolcson.

ha ihattam volna alkoholt.

összességében ritka nyomorultul éreztem magam - de ma ofisöli gyógyultnak nyilvánítottam magam, megcsináltam ezt a levest, elmentem futni és ittam egy sört. sokkal jobb.

hideg joghurtos csicseriborsó leves

hideg joghurtos csicseriborsó leves

hozzávalók

  • 5 dkg bulgur
  • 15 dkg főtt csicseriborsó
  • 2.5 dl ayran* (de sima joghurt is jó)
  • 5 dl alaplé (megengedőleg kockából)
  • kapor, petrezselyem, menta
  • szumák
  • olívaolaj a tetejére

know-how

  1. az alaplében megfőztem a bulgurt (10 perc, kb), és langyosra hűtöttem.
  2. a langyos bulguros léhez hozzáöntöttem az ayrant (vízzel hígított, kicsit sós joghurtital, a Lehelen vettem, de házilag is simán előállítható), ment bele a finomra vágott zöldfűszercsokor (elég sokat tettem bele, de ez teljesen ízlésfüggő) - ennél a pontnál lehet behűteni, a tálaláskor pedig megszórni szumákkal és önteni rá egy kis olajat. vagy szkippelni a hűtést, és langyosan megenni.

a pécsi Blöff bisztróban ettünk valami ilyesmit, ami akkor annyira bejött, hogy akartam reprodukálni.

cold ayran soup