a hónap, amikor ultraegészségessé lettem

Axi kitalálta, hogy igyunk zöldet egy hónapon át, küldött pöpec bevásárlólistát is hozzá, amivel hősnőnk elballagott legott a bótba és vett egy akkora ananászt, mint a feje, aminek pont az ötöde lett turmixként hasznosítva. a maradék 5 kiló ananász kicsit sok volt csak úgy megenni, úgyhogy áttranszformáltam gyümölcsbőrré.

nem azért, mert Andi pont akkor jelentette, hogy 12 napja nem eszik édességet, erre bűntudatom támadott vala, de az én életem édesség nélkül szánalmasan egyhangú és szürke és rossz, és ezért valami egészséges édességet akartam volna csinálni. nem, erről szó sincs. viszont vettem egy Annie Rigg szakácskönyvet Tara Fisher képekkel. igazából valószínűleg a képek miatt vettem meg, mert továbbra sem szándékszom bonbongyártásba fogni (a trüffeleken és nugátokon túl van benne egy külön fejezet a marshmellow-variációkból, meg egy a fudge-oknak is - ha egyszer túlteszem magam azon, hogy mind a kétféle édesség gyakorlatilag csak cukorból áll, egy kis csokival megfejelve, nekiugrok). ebben a könyvben van egy oldal a gyümölcsbőrökről, gyönyörűszép képpel (ja, eggyel) plusz egy eléggé elnagyolt hozzávalólistával (végy két körtét és két almát, kb. ennyi), úgyhogy összeolvasgattam még ezt-azt, aztán szintetizáltam, elpöcsöltem vele úgy egy napot és máris le tudtam fényképezni. (legközelebb tán megveszem valahol, ha nagyon művészkedni támad kedvem.)

gyümölcsbőr

gyümölcsbőr

hozzávalók

 • 2 cup ananász + körte
 • méz ízlés szerint
 • 2 tk citromlé
 • 2-3 összetört szegfűszeg
 • 1 tk vaníliapaszta

know-how

 1. az összevagdosott gyümölcsöt (körte és ananász) pürésítettem, kicsit édesítettem (mézzel)
 2. lekvárt főztem belőle (1/3-ára sűrítettem)
 3. egy nagy tepsibe 2 mm vastagon belekentem (süthető folpackon lett volna jó, azom nem volt, úgyhogy sütőpapíron), megsütöttem - az origós 35-40 fok nálam a vicc kategória volt, 2 óra múlva feljebb csavartam vagy 60ra, hogy történjen már valami -- végül legalább 5 órán át sült.
 4. amikor kész, óvatosan le lehetett fejteni a papírról (csináltam időnként próbafejtést, mert nem bírtam magammal).
 5. konklúzió: legközelebb Anyára bízom a dolgot, meg a napra nyáron, mert az a minimál bőr, ami létrejött, azért 5 óra elektromos sütőt (+ előtte a lekvárfőzési 40 perc) nem ért meg. egyébként tök fincsi.

pineapple leather

általánosságban:

 • érett, akár túlérett gyümölcsből jó nekiállni
 • ha többféle gyümölcsből készül, jó, ha legalább az egyiknek jelentősebb a pektintartalma (gyorsabban fog zselésedni a lekvárszakaszban, nem igényel annyi cukrot, jobban kijön majd a végén a gyümölcsíz)
 • 1 cup (2.5 dl-s bögre) gyümölcshöz 1 tk citromlevet kell önteni (nem fog bebarnulni a gyümölcs)
 • édesíteni saját ízlés szerint mennyiséggel - ökölszabály: a méz/agavészirup hosszabb eltarthatóságot biztosít, mint a cukor
 • fűszerekkel ízesíthető (fahéj, gyömbér, csili, ánizs, szegfűszeg és a többi)
 • a sütőpapírba tekerés nemcsak dekorelem, így nem ragad össze tárolás esetén - a baker's twine elhagyható, de azzal sokkal menőbb