nyáridő

2 napja helyi nyár van, 18 fok, fűben ülés, mezítlábas  kint sörözés és a többi piknikkellék.

és ha már itt mindenki úgy gondolja, hogy nyár, gondoltam én is, hogy nyár.

jó, nem ezért, hanem mert másképp rámrohadt volna a másfél kiló banán (mint éppen szezonális gyümölcs, de Írországban mindig mindennek szezonja van: az eper pl. pont olyan spanyol decemberben is, mint most, a spárga meg pont olyan fás, sőt krumpli is van mindig, de abból elég ritkán csinálok fagyit.)

kellett volna fagyigép is hozzá, de amikor idehurcolkodtunk, hihetetlen racionalitást tanúsítottam és nem hoztam el a fagyigépet, amit otthon amúgy kb. 2x vettem elő 2 év alatt, ebből is egyszer jobb lett volna, ha nem teszem.

sült banán fagyi csokidarabokkal

sült banán fagyi csokidarabokkal

hozzávalók

 • 5 érett banán
 • 50 ml narancslé
 • 4 ek méz
 • 3 tk fahéj
 • 3 dl tej
 • 25 dkg joghurt
 • csokidarabok a majdnem fagyott állapotú jégkrémbe

know-how

 1. a banánokat meghámoztam és egy tűzálló tálba raktam őket egy rétegben.
 2. a narancslevet összekevertem a mézzel és a fahéjjal, aztán ráöntöttem a banánokra - kb. 20 perc alatt megsütöttem (nagyon jó illata volt, bebarnult és meglágyult).
 3. a megsütött banánt a tejjel és a joghurttal botmixerrel pürésítettem, két (igazi) jégkrémesdobozba adagoltam és betettem a mélyhűtőbe.
 4. egy óra múlva átkavartam (ekkor még a világon semmi nem történt vele), aztán a 2. és a 3. órában is. itt már nem voltam olyan lelkes. különösen azután, hogy Balázs volt szíves megérdeklődni, hogy mégis minek hűtöm agyon - mer' jégkrém lesz, azé'.
 5. aztán elmentem futni, sokat, de gyorsan, hazajöttem, átkevertem, de még mindig nem volt jégkrém kinézetű.
 6. aztán hagytam a fenébe. így történt, hogy reggelre sziklaszilárdra fagyott, 12 perc alatt ehetőre engedett és meg is ettem. egyedül egy fél dobozt. mert más nem volt a hűtőben.

motázs2-001