a csiga lassú, ezt ne tévesszük szem elől

a tökéletes vasárnapról eléggé különböző nézeteket vallunk Balázzsal: szerinte jó ötlet a) egész nap punnyadni lehetőleg az ágyban, b) kitakarítani.

én inkább lenyomok 2 teljesítménytúrát széllel szemben, de takarítani hétvégén ne má'.

vasárnap viszont kegyet gyakoroltam és csak 11kor voltam szíves felkelni, aztán még 2 órát üldögéltem az ágyban, mert dolgom volt, és még ezt is képes voltam überelni, amikor délután 5kor besegítettem lelkesBalázs vasárnapi takarítási projektjébe.

már csak a sütike hiányzott, hogy nekem is jó legyen a vasárnapom.

Dusa Csenge 2es számú süteményeskönyve elővesz. átlapoz. nem hiszem el. újra átlapoz. bazz!!! minden süti 4 lapos és másfél órát kell hűteni sütés előtt, de az már mindegy is, mert 2 nappal előtte kell összeállítani? végső kétségbeesésben utoljára átlapoz. ott van! rapid túróscsiga sárgabarackpasztával. az nem tudom, mi az. de a ricotta tuti jó lesz a túró helyett.

összegyúr, hűt, kinyújt, leken, felteker, hűt, felszeletel, tojásfehérjével leken, süt, tojásfehérjével leken menet közben, kicsit még süt.

22 óra 16 perc

a rapid azért barokkos túlzás volt, de 22.16-kor már túl voltam azon a ponton, hogy a nüanszokon fennakadjak.

marcipános csiga

marcipános csiga

hozzávalók

 • 30 dkg liszt (a fehér elfogyott, miután a teljes kiőrlésű meg egész kalászokat tartalmaz, leszitáltam, így 56 dkg.ból kijött a 30 - tuti biznisz)
 • 2 tk sütőpor
 • 15 dkg ricotta
 • 1 dkg cukor (ennyim volt) + 10 gramm sztíviapor (vagy 12 dkg cukor)
 • 1 citrom héja
 • 8 dkg olvasztott vaj
 • 6 ek tej
 • 1 tojásfehérje a végén a kenéshez (amit elfelejtettem, de korrigáltam - látványos eredményt produkál: elsőre mintha egy kis rántottával dobtam volna fel az outfitjét)
 • 8 dkg gyümölcspép piros bogyósokból (lekvár is jó)
 • 20 dkg marcipán

know-how

 1. (gondoltam, tán nem kell annyit hűteni, ha nem olvasztva rakom bele a vajat a tésztába. eredmény: minden tiszta cukros vaj volt félméteres körzetemben.)
 2. tehát: az olvasztott vajat kikevertem a sztíviával, a citromhéjjal, a tejjel és a ricottával.
 3. ehhez a masszához fokozatosan hozzáadagoltam a sütőporos lisztet és homogén tésztát gyúrtam belőle.
 4. hűtő, 1 óra.
 5. a megdermedt tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtottam, lekentem a gyümölcspürével, végül befedtem a nagyon vékonyra kinyújtott marcipánnal.
 6. szorosan feltekertem.
 7. hűtő, 30 perc.
 8. egy nagyon éles késsel 0.5 cm-es szeletekre vágtam (2 nagy tepsi lett). nem kentem le a fehérjével, de itt kellett volna és nem 10 perc sütés után.
 9. kicsit megnőttek, kicsit kifolyt belőlük a marcipán és a püré, de kicsit se érdekelt, hogy néznek ki, mert az utóbbi időszak legzseniálisabb kekszei lettek ők.