ólájvantforkriszmösziz...​tejkaramella

azért vannak jó részei is a külföldi létnek. (ja, vannak, most, hogy így jobban utánagondolok. számosak. UPDATE: egyre több) ami az eztettem birodalomra vonatkozik konkrétan: itt az a csomó remekjó szakirodalom: nyilván az én beszűkültségemnek köszönhető, de pl. az aktuálkedvenc delicious.-ről otthon még csak hírből se - jópersze, munka mellett azért némileg kevesebb idő van ilyesmik után kutakodni. most meg csilianyánk karácsonyi szakácskönyvlistáját átalfutva csak hümmögtem: merthogy ezek már szeptember óta a polcokon vannak itt (meg a kezemben, amikor beszaladok a szuperkönyvesboltba, összeszedek nehány könyvet, lehajítom magam egy bőrpamlagra és lapozgatok.)

aztán megismertem egy csomó olyan élelmiszert és élelmiszeripari terméket, amivel otthon még nem találkoztam. így karácsonytáj (tehát november óta)  különösen csúcsra járatják magukat írék: a mindenhol gúlákban álló karácsonyi puding mellett hegyekben áll a fudge is (a.k.a. tejkaramella). gondoltam nagy bátran, okozok az én tesvíremnek nagy örömöt fél kiló karamella formájában. (ilyenkor szerencsés utólag elolvasgatni, hogy igazából ez egy otthon kivitelezhetetlen édesség.)

klasszikus tejkaramella

klasszikus tejkaramella

hozzávalók

 • 466 g vaj
 • 200 g cukor
 • 83 g sűrített tej
 • 150 g pillecukor
 • 200 g tejcsoki
 • 50 g étcsoki
 • 2 kupak narancsesszencia
 • 2 ek aszalt áfonya
 • 2 tk neszkávé (por)
 • 1 ek kakaóbabtöret

know-how

 1. a vajat a cukorral és a sűrített tejjel egészen kis lángon lassan összeolvasztottam.
 2. amikor a cukor felovadt, beleszórtam a pillecukrokat (tökmindegy mekkora darabok, pillanatok alatt felolvadtak) és feljebb csavarva a hőerőt 4-5 percig forraltam a masszát (a cukorhőmérős precízebb változat: 112-116 ˚C-os hőmérséklet eléréséig).
 3. az adott hőmérséklet elérésekor félrehúztam az edénként a platniról, és beleszórtam az apróra tördelt csokit, amivel addig kavartam, amíg a csoki el nem olvadt.
 4. kettévettem a masszát, az egyik felébe ment a kávé-kakaóbabtöret, a másikba a narancs és az aszalt áfonya.
 5. az így elkészült karamellt sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és hagytam kihűlni (1-2 óra). kihűlve éles késsel prímán kockázható.

eddig a leírás. a pillecukorig ment minden a maga útján, de a csokinál már volt némi rémületre okot adó pillanat: a csoki nem selymesen folyósan olvadt széjjel, hanem összeugrott - ennél a pontnál kaptam a szívemhez fél kézzel, mert a másikban volt a fakanál, amivel nagyon-nagyon akartam simára keverni a karamellámat. a végén pedig nem nagyon folyt az enyém, inkább olyan félkemény volt. amúgy állatjó. nekem a kávés leginkább.

a durvulást a végére hagytam:

tejcsoki 1114 kcal

étcsoki 290 kcal

pillecukor 425 kcal

vaj 348 kcal

sűrített tej 133 kcal

cukor 800 kcal

Σ 3109 kcal

másfél napi kalória.

pedig olyan kis cuki kockák.

forrás