levendulás shortbread

nem.

shortcake.* (shortbread = növényi zsír, cake: vaj + sütőpor)

Vikike küldte át nekem ezt. nem tudom, mi vezette őt el arrafele, mert pont annyira tükrözi az ő személyiségét az oldal, mint az enyémet - ettől függetlenül, van, hogy az ember kifordul magából, romantikusos lesz, csipkekesztyűt húz, ridikült hord és Szécsi Pált hallgat a levendulás keksz mellé, forró csokival.

nem.

kávét iszik, tojik a kekszre, mert épp telezabálta magát fajitával, befordította a fotőjt az ablakba, mert mögötte atomtámadás utáni állpotok uralkodnak, miközben a Neston ordít.

* tradicionális skót édesség a 12. századtól, de a recept pontosítása csak a 16. században zajlott le: ekkoriban ez egy bazi drága keksz volt, amit különleges alkalmakra tartogattak, úgymint karácsony és esküvő (a skótoktól Anglia, Írország, Dánia és Svédország is elszerette shortbreadet, gondoljunk csak a híres dán kekszre, vagy a híres svédre; de mondjuk itt az én kekszem is, ami legalábbis elindult a hírnév felé).

a varázsarány 1 : 2 : 3 - cukor : vaj : liszt.

3 formában készítik: tortaként szeletelve, körlapként, vagy hasábokban, és gyakran van megszurkálva a teteje villával (dekoráció, a gyengébbek kedvéért)._

levendulás shortbread

levendulás shortbread

hozzávalók

 • 16 dkg sima liszt
 • 16 dkg rizsliszt
 • 1 tk sütőpor
 • 25 dkg vaj
 • 8 dkg porcukor
 • 1 közepes tojás
 • fél citrom reszelt héja
 • 3 tk szárított levendulavirág

know-how

 1. a vajat habosra kavartam a porcukorral, hozzáadtam a tojást.
 2. a száraz hozzávalókat a masszába szórtam és jól elkevertem.
 3. egy darab folpackra kanalaztam az egészet, hengerré nyomkodtam, hűtő, egész éjjelre. (de 1 óra mélyhűtés után simán szeletelhető.)
 4. reggel 7kor kel, szeletel (1/2 cm), süt: 175 fok légkeverés (hideg sütőben kezdve 13 perc, de ennyinél már elkezdett barnulni, ami nemkívánatos szín egy shortbreaden), angolházi megír, kekszék ezalatt hűlnek (másképp prompt esnek morzsákra). félhűlt állapotban már a széthullás veszélye nélkül csomagolhatóak.

forrás