birs-varia

Apának, hogy ne idegeskedjen tovább a szuperbirsek egészségi állapota miatt.

tehát volt 4 szem birs. Apától.

ezek 4 szem körtével egyetemben áttranszformálódtak 5 üveg lekvárrá.

ebből 3 ehetetlenül édes lett - ezek lesznek a húgom, Vikijé.

a maradék 2 marad nekem. a szerintem finomabbik Flat-caté, de egyáltalán nem hozta a fergeteg ízt, amit az írás ígért. főztem 30 percet, de se nem esett szét, se nem lett sűrű, nekem kellett a pürésítés (amit rendkívül leleményesen a krumplinyomóval oldottam meg), mert azért a birskocka halom lekvárnak még a legnagyobb jóindulattal sem volt nevezhető.

birs-varia

birs-varia

hozzávalók

  • 50 dkg birs - tiszta súly, mosva, pucolva, kimagozva, megsütve
  • 50 dkg körte - tiszta súly, mosva, pucolva, kimagozva
  • Haas zselésítő (igazából ez nem tudom, miért került bele - viszont! megtudtam, hogy ez szezonáru, vagyis télen nem kapható, mert télen nyilván csak nekem jut eszembe, hogy remekül elüthető a vasárnap este egy kis jó lekvárfőzéssel)
  • 25 dkg cukor
  • kardamom/rozmaring

know-how

  1. a birseket megsültek kb. fél óra alatt.
  2. közben összeturmixoltam a körtéket.
  3. a megsült birseket és pürésített körtét összekevertem a zselésítővel, felforraltam, ment bele a cukor, majd újabb 5 perc rotyogás (ami alatt az egész frissen takarított konyha vastagon körtés birslekváros lett, benne én is. nem szeretem a köpködős lekvárokat.).
  4. amikor az idő lejárt, feleztem a lekvárt és hozzáadtam a fűszereket: az egyik félhez a porított kardamomot, a másikhoz az apróra vágott rozmaringot.

forrás