sárga30

mivel Balázs egy hónappal benézte a házassági évfordulónkat, kénytelen voltam én valami programot kitalálni.

egy éjszakai teljesítménytúra a Pilisben pont jónak tűnt.

aztán a 3. km-nél összevesztünk a tempón és jól elhagytuk egymást (jó, hát igazából én hagytam le Balázst, nem belegondolva, hogy fejletlen tájékozódási képességemmel 0-hoz közelít annak az esélye, hogy kijussak a vadonból nélküle) - szóval nálam volt a víz, nála a térkép, úgyhogy mentem azok után, akik elég határozottnak tűntek.
mire elfogytak a népek körülöttem, lett új kispajtásom az éjszakában, akiről utóbb kiderült, hogy feketeöves teljesítménytúrázó és az itteni 70 km.t a Gerecse100 bemelegítőköreként járja le. ennek megfelelően olyan tempót ment, hogy ha nem lettem volna tök egyedül, meg se próbáltam volna követni. így viszont nem nagyon volt választásom, úgyhogy 20 km-en át száguldottunk az éjszakában, pedig néhányszor próbáltam finoman jelezni, hogy legalább hegynek fölfele lassítsunk már.
aztán elkezdett hajnalodni, és lett szépülő táj meg elképesztő madárricsaj, de addigra már magasról szartam a tájra is meg a madarakra is; a célkocsmát akartam és leülni.

hajnalodás

végül letoltam a 30 km.t (egy pecsételő pontnál álltunk meg 3 egész percre), megveregettem a vállamat, integettem a kispajtásnak egyet, és elindultam vissza Balázs elé. akit természetesen elkerültem, úgyhogy teljesen feleslegesen sétálgattam a hajnali Pilisakárholban még 1-2 km-t.
amikor visszaértünk a kocsihoz, Balázs csak annyit mondott, hogy a büdös életben ne merjem többet kiejteni a számon a teljesítménytúra szót. aztán nem szólt hozzám fél napig.
igazán jól sikerült házassági évfordulós program volt, na.

szinte mint a mai vasárnapom, aminek a kezdetén jól kitaláltam, hogy mennyi csodásanfantasztikus dolgot fogok csinálni, aztán visszafeküdtem és kialudtam az egész hetemet. uzsonnaidőben felébredtem, csináltam egy 20 perces ebédet, végigolvastam a májusi Lakáskultúrát (btw. ki van egyenlítve az aljzat a házban (!!!4!) (a nálam kevésbé jól informáltaknak: ez a belépő a parkettázáshoz), ami mondjuk még továbbra sem az az állapot, amikor sürgető lenne a lakberendezésen gondolkozni, de a házzal kapcsolatban már rég túl vagyok az idegeskedésen) és vége is volt a napnak.

citromos cukkinis orzo

citromos cukkinis orzo

hozzávalók

  • 10 dkg orzo tészta
  • 20 dkg cukkini, lereszelve (1 közepes darab)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál zöldhagyma
  • 1/4 sóban eltett citrom (vagy némi citromlé)
  • 8-10 levél menta, felaprítva
  • só, bors
  • parmezán ízlés szerint

know-how

  1. a tésztát a zacskó szerint megfőztem.
  2. amíg főtt, a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a zöldhagymát felkarikáztam (a zöld részét is, de ezt csak a végén szórtam rá dekornak), a fokhagymát apróra vágtam.
  3. a hagymákat kevés olajon pár percig pirítottam, rászórtam a lereszelt cukkinit, sóztam, borsoztam és 5-6 percig erősebb fokozaton kavargattam.
  4. a megfőtt tésztát hozzákevertem a cukkinihez, megszórtam a felaprított mentával, a vékonyra csíkozott citrommal és a hagyma zöld részével, reszeltem rá sajtot és kiültem vele Lakáskultúrát olvasni az erkélyre.
  5. kivételesen egyszemélyes adag.

ḟorrás